Kvalita soli: Není sůl jako sůl

Z hlediska holistického přístupu ke zdraví je kvalita potravin jeden z nejdůležitějších faktorů, které bychom měli zohledňovat, pokud chceme naše tělo opravdu vyživovat. Proto by sůl, která je součástí našeho jídelníčku každý den, neměla být výjimkou. I když by se mohlo zdát, že na soli se nedá nic zkazit a že „sůl je prostě sůl“, bohužel tomu tak není.

Průmyslově zpracovaná sůl

Klasická stolní sůl, kterou najdete v každém běžném supermarketu, atributy kvality nesplňuje ani zdaleka. Jedná se o nejvíce průmyslově zpracovanou sůl vůbec. Poznáte ji především podle velmi nízké ceny (cca 10 Kč/kg).

Než se dostane k vám na stůl, prochází těmito procesy:

  • Rafinace – technologický postup, kterým se ze soli odstraní všechno nečistoty – a to včetně minerálů a dalších stopových prvků
  • Přidání chemických aditiv (protispékavé látky) – aby sůl nenasávala okolní vlhkost a netvořila hrudky
  • Umělé obohacení o jód (nebo i fluor) – velmi nízká vstřebatelnost, zdroj jódu bychom měli hledat v přirozených potravinách (např. ryby)

Nakonec zůstane tedy o minerály ochuzená, chemicky ošetřená sůl obsahující převážně sodík.  Sodík je pro nás sice velmi důležitý, ale pokud ho přijímáme nadbytek, může způsobit nerovnováhu minerálů v těle. Proto je tak důležité jíst kvalitní potraviny v jejich přirozené podobě – jedině tak získáme naprosto unikátní kombinaci vitamínů a minerálů.

Jaké druhy solí tedy používat?

Pokud chceme kvalitu, musíme se ptát kdo sůl vyrábí, jakým způsobem se zpracovává a z jakého zdroje se čerpá. Obecně se ale dá říct, že je dobré volit sůl barevnou z dobrého zdroje. Zajistíte tak komplexní obsah minerálů.

Solný květ – Flor de Sal

Solný květ je jedna z nekvalitnějších solí na světě. Tato mořská sůl se sbírá ručně a suší se pod sluncem. Říká se jí kaviár mezi solemi a patří také k těm nejdražším.

Keltská sůl

Pochází z pobřežních oblastí Bretaně ve Francii. Získává se odpařováním mořské vody v mělkých jílových rybnících, díky čemuž má charakteristickou šedou barvu. Suší se pomocí slunce a větru a není nijak průmyslově zpracovaná.

Keltská sůl je známá svým bohatým obsahem minerálů (jako hořčík, vápník, draslík atd.). Pokud chcete sůl na každodenní užívání a nebo přípravu minerálních kapiček, určitě volte keltskou.

Himalájská sůl

Pochází z himalájských hor Salt Range v Pakistánu. Získává se z hlubokých podzemních dolů, takže se předpokládá, že je miliony let stará. Růžový odstín je způsobený obsahem železa. Po keltské soli je himalájská sůl nejvíce bohatá na minerály a stopové prvky.

Mořská sůl

Stejně jako himalájská sůl pochází z mořského dna. Hlavním rozdílem je, že himalájská sůl se těží na jednom místě, zatímco mořská sůl se těží po celém světě. V tomto případě je tedy opravu důležité, z jakého zdroje pochází.

Vzhledem k dnešnímu znečištění moří už bohužel mořská sůl není zárukou kvality a čistoty. Pokud budete hledat kvalitní mořskou sůl, stejně vás to pravděpodobně navede např. ke keltské soli nebo solnému květu.

Jsem holistickou průvodkyní na cestě ke zdraví a k nalezení duševní i fyzické rovnováhy. Pomáhám lidem najít klíč k zdravotním potížím pomocí pochopení příčin a souvislostí. Můj příběh si přečtete tady >>
  • Jak na správný pitný režim? Čtěte eBook zdarma:
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Facebook